جارهای شیشهای یکی از انواع ظروف شیشهای هستند که مصرف زیادی در بسته بندی و نگهداری مواد مختلف دارند. محصولات شیشهای دارای مزایایی هستند.ظروف شیشهای 100٪ قابل بازیافت و استفاده مجدد هستند.80 درصد از شیشههایی که بازیافت میشوند به محصولات شیشهای جدید تبدیل میشوند.یک ظرف شیشهای میتواند در کمتر از 30 روز از سطل بازیافت به قفسه فروشگاه برود.
شیشه و ظروف شیشهای در برابر اکثر مواد شیمیایی بی اثر هستند به همین دلیل ظروف شیشهای برای نگهداری مواد غذایی یکی از بهترین جایگزینها در مقایسه با ظروف پلاستیکی و فلزی هستند.طبق گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده (2016)، ظروف شیشهای به دلیل پایداری و دوام دربرابر مواد شیمیایی و آلی، به طور100 درصد برای مواد غذایی ایمن هستند. ظروف شیشهای یک انتخاب عالی سازگار با محیط زیست هستند اما برخلاف پلاستیک، سنگین، شکستنی و نسبتاً گران هستند.
شیشه ی مورد استفاده در جارهای شیشه ای
شیشه ظروف شیشهای اکثراً با کربنات سدیم و کربنات کلسیم و افزودن آنها به مواد سیلیسی تولید میشود در حالی که در ساخت شیشهی برخی از ظروف شیشهای آزمایشگاهی و ظروف فر و پخت و پز از نسبت بیشتر دی اکسید سیلیکون استفاده میشود که باعث میشود این نوع ظروف شیشهای در برابر شوکهای حرارتی مقاومتر باشند.این ظروف با نام ظروف پیرکس هم شناخته میشوند.
تفاوت جار با بطری شیشهای
جارهای شیشهای در مقایسه با بطریهای شیشهای قطر دهانهای برابر و یا کمی کوچکتر از بدنه دارند و میتوان در آنها انواع مختلفی از جامدات را هم درون آنها قرار داد به همین دلیل برای بسته بندی و نگهداری مواد غذایی و بهداشتی جارهای شیشهای ایده آل و گزینهی مناسبی هستند.ایده استفاده از جارهای شیشهای به عنوان ظروف نگهداری و کنسرو مواد غذایی اولین بار در سال 1858 توسط شخصی به نام جان میسون(John Mason)ثبت اختراع شد. از تاریخ اولیه بشر، کشاورزان و تولید کنندگان مواد غذایی به دنبال روشی برای جلوگیری از فاسد شدن و نگهداری ایمن مواد غذایی بودند.
قبل از اختراع روشهای کنسرو کردن ،غذاها را خشک،دودی و یا نمک سود میکردند تا زمان نگهداری آنها بیشتر شود. در سال 1858میلادی جان لندیس میسون (1832-1902) جار شیشهای با درب پیچ دار اختراع کرد که به جار میسون معروف شد.امروزه هم از این مدل جار شیشهای به تعداد فراوان در بسته بندیهای مواد غذایی استفاده میشود.
اندازه و گنجایش جارهای شیشهای
جارهای شیشهای از نظر اندازه و گنجایش متنوع هستند ولی دو اندازه رایج و محبوب جارها 236 سی سی و 473 سی سی هستند.مرباها و ژلهها در جارهای شیشهای 354 سی سی به خوبی در داخل دربهای یخچال قرار میگیرند. انتخاب اندازه جارهای شیشهای بستگی به مقدار موادی دارد که میخواهیم در آن نگهداری کنیم.جارهای شیشههای کوچک 250 و 350 سی سی با درب چوبی برای نگهداری چای و ادویه مناسب هستند.
البته جارهای شیشهای با درب مکانیکی فلزی و واشرهای لاستیکی به شما این امکان را میدهد که سس گوجه فرنگی، مربای هویج، خیار شور یا حتی ترشی را پس از استریل کردن داخل آنها نگهداری کنید.جارهای شیشههای با گنجایشهای 500 و 750 سی سی و بزرگتر برای نگهداری انواع حبوبات مناسب هستند. جارهای شیشهای با درب مناسب این اطمینان را به شما میدهند که این مواد غذایی در برابر آفات،حشرات موذی و حتی رطوبت ایمن خواهند بود.
جارهای شیشهای با ظرفیت بیشتر مثلاً 1 لیتری برای نگهداری خوراکیهایی مانند شکلات چیپس و غیره مناسب هستند . برای فهمیدن رابطه ظرفیت جار با وزن محتویات آن، میتوانید از این معادلها استفاده کنید:
یک جار شیشهای 1.2 لیتری میتواند 1 کیلوگرم برنج یا شکر را در خود جای دهد.1 کیلوگرم آرد به راحتی در یک جار شیشهای 1.3 لیتری جا میشود.یک جار شیشهای 700 میلی لیتری میتواند 500 گرم بادام یا بیش از 250 گرم پسته را در خود جای دهد.یک جار 1 لیتری میتواند 800 گرم شکلات را در خود جای دهد. بنابراین قبل از خرید جارهای شیشهای ابتدا مقدار مصرف و نگهداری مواد مورد نیاز را بررسی کنید تا جا رهایی که انتخاب میکنید متناسب با احتیاج شما باشد.
چند نمونه از مصارف جارهای شیشهای
تراریوم: از جارهای شیشهای میتوانید یک باغ مینیاتوری سرپوشیده بسازید.از آنجایی بعضی از گیاهان رشد زیادی ندارند یا سیستم ریشهای بزرگی ندارند آنها را میتوانید درون یک جار شیشهای هم نگهداری کنید. برای زهکشی مقداری سنگ ریزه در کف ظرف قرار دهید. یک لایه زغال چوب و سپس روی زغالها یک لایه خزه برای جدا کردن خاک از زغالها قرار دهید. روی خزه به اندازه کافی خاک میریزیم سپس گیاهان را درون خاک قرار میدهیم .به همین راحتی شما یک باغ مینیاتوری ساختهاید.
کیت خیاطی: جارهای شیشهای یک پیشنهاد خوب و مفید برای نگهداری وسایل و اشیاء دوخت و دوز مانند سوزنها،دکمهها، بشکاف و ... هستند.بعضی از وسایل خیاطی تیز هستند که به بهتر است در یک جای ایمن نگهداری شوند.با نگهداری وسایل و اشیاء خیاطی در جارها و هر ظرف دیگر نه تنها میز کار شما مرتب و منظم خواهد شد بلکه احتمال گم شدن وسایل شما کمتر میشود.
برای نگهداری ادویه و حبوبات:جارهای شیشهای با ایجاد یک محیط استریل ادویه و مواد غذایی را در برابر رطوبت و هوا محافظت میکنند (اگر درب هواگیر داشته باشند بهتر است).مواد مورد نیاز آشپزی مانند پاستا،ادویه،ترشیجات و حتی غلات را میتوان به راحتی در جارهای شیشهای نگهداری کرد.نه تنها دسترسی به این مواد آسان است بلکه میتوانید فضای انباری و کابینت خود را مرتب و منظم کنید.
برای شمع سازی:جارهای شیشهای خاصی برای شمع سازی تولید شده است که البته میتوانید از جارهای خالی شده ترشیجات و غیره نیز استفاده کنید. وقتی شمعها دارای محفظه باشند شما دیگر نگران ریختن پارافین و موم مذاب روی فرش و وسایل خانه خود نباشید.
در واقع جارشیشه ای قالب شمع سازی و همچنین ظرف نگهداری آن است.توصیه میشود جار شیشهای دردار باشد تا در مواقعی که از شمع استفاده نمیکنید درب آن را ببندید تا گردو غبار و یا رطوبت جذب شمع نشود.در صورت تمایل میتوانید از جارهای شیشهای رنگی که به همین منظور در بازار عرضه میشوند استفاده کنید.وقتی شمع درون جارهای شیشهای رنگی را روشن میکنیم تلأ لوهای زیبای نورهای رنگی بسیار جذاب و چشم نواز هستند.
جارهای شیشهای در صورت مراقبت مناسب سالهای سال عمر میکنند. این ظروف به راحتی شستشو و ضد عفونی میشوند بنابراین شما میتوانید از آنها بارها استفاده کنید.وقتی محتویات جار ترشی و یا مربا تمام میشود شما میتوانید دوباره در آن ترشی یا مربا بریزید و یا آن را تبدیل به کیت خیاطی کنید.این بستگی به سلیقه و نیاز شما دارد.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!